Lite bakgrund

August 2011 köpte jag och Tom mitt bardomshem och det gjorde mig till den 16 generationen som äger Hembacka.

Huset äldsta del, som i dagens läge är ett hjälpkök & badrum och wc är från 1700-talet och var då ett litet stuga, har sedan under årens gång byggtsut i början på 1900-talet till lillstugan och under 1920-talet till ett vackert stock/bräd egnahemshus. Huset har renoverats även en del under 90-talet och skall nu genomgå en ännu större renovering.

Tiden har satt sina spår i huset, men som vi märkt när vi rivit – ett ganska välbehållet hus för att vara så gamalt som det är.

Men som alla gamla hus behöver det ändå enheldel arbet för att vi ska kunna flytta in och bygga ett gemensamt hem. Vi har beslutat att göra en ordentlig grundlig renovering innan vi flyttar in för att säkert få allt fixat som behövs och så vi säkert vet vad som finns bakom ytorna.

Under november och december 2011 började vi riva för att sedan genast i januari 2012 börja bygg. Vi har ganska långt ett gäng yrkeskunniga arbetaren som gör det mesta av jobbet, pga av våra egna jobb och distans, men där vi kan hjälpa hjälper vi till – mest blir det att städa och kolla att de har allt vad de behöver för att projektet ska gå framåt och framåt går det.

Välkommen att följa med vårt projekt hemma på Hembacka.

Det lilla röda huset i mitten är Hembacka när det endast var Lill stuga till Bläsnäs Södergård

1929 börja grannhuset till vårt hus brinna, när en gnista från skorstenen landa på pärttaket. Snabbt spred sig elden från hustak till hustak och en stor del av husen i Bläsnäs brann ner. Vårt hus som syns här i bild  längs till vänster klara sig från att brinna ner tackvare att det just hade fått ett nytt plåttak och att alla de människor som nere på bilden bildar en lång vattenkedja och skydda huset från att antändas.

Här står huset ensamt kvar efter branden. Som man kan se på skylten har det funnits butik i huset. Butiken var i det rum som kommer att bli mitt blivande kök, så det passar jätte fint att jag kommer att ha en köksö som lite får symbolisera butiksdisken.

Under skylten ser man gaveln och husknuten i mitten som engång var det lilla stugan som byggdes på 1700-talet. 

2 tankar på “Lite bakgrund”

  1. hurraa.. nu kom den efterlängtade bloggen .. bra Erice tummarna upp =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s