Etiketter

Ville ha åt vår lillis en likadan matstol som vi med mina syskon hade när vi var små. En matstol i trä som går att vika ner till en stol med bord som även går att åka runt med. Främst för att det är roligt med en stol som har fler funktioner, men också för att stilen passar bättre en dagens moderna stolar.

Hitta en riktigt fin stol på loppis billigt som jag köpte, men stolen var omålad –  ”träfärgad”. Stolen som omålad passa inte alls in med matbordet och stolarna. Så jag tänkte att jag kunde testa måla den med Vintage-paint kalkfärg som jag hitta på Tre små rum, då skulle jag inte behöva slipa eller vara orolig för gift i färgen (dock är ytan känslig för ripor). Efter första lagret tänkte jag nog att vad har jag gjort, men redan efter andra färglagret börja det se bättre ut. Måla stolen fyra gånger och vaxa med svartvax för att få en djupare svartfärg så att den skulle passa bättre ihop med vårt bord och stolar.

15_matstol_05

Stolens undersida, alltså den delen som blir ett bord då man viker stolen, måla jag med tavelkritfärg.

Stolen hade en stöddyna med nallemönster. Först tänkte att de kunde gå (det var ljusbeige och nallarna var mycket ljusa), men när jag sedan hitta i tygaffären Tyygilyylit vaxdukstyg beslöt jag mig för att sy ett fodral i vitt som går att torka av då det behövs. Så nu passar stolen riktigt fint ihop med våra mörka och vita tygstolar.

För att skydda bordet framför matstolen från allt klott som kommer då småttingar äter har jag ett skrivunderlägg som jag köpte från loppis (skrivunderlägget har funnits i Ikeas sortiment). Underlägget är gjort av stål med en läderlik yta. Tror att skrivunderlaget kommer att hållas fint på plats med sin vikt och den nedvikta kanten mot bordsändan… dessutom är det ju så snyggt.

15_matstol_01